Wereldwinkel op de streektoer

25 juli 2018 om 13:20 

WOUDENBERG Sinds kort staan er bij de Woudenbergse Wereldwinkel aan de Dorpsstraat lokale producten op de plank. Imkerij ’t Kloosterhofje heeft honing, siroop en informatiefolders neergezet.

,,Al enkele jaren functioneert de Wereldwinkel in Woudenberg los van de landelijke keten van Wereldwinkels”, licht Diet Karel, vrijwilliger bij de Wereldwinkel, het inkoopbeleid toe. ,,Ons bestuur kan eigen keuzes maken bij de keuzes van producten en de opzet van de winkel. We verkopen nog altijd producten uit de Derde wereld om eerlijke handel te steunen. In het kader van duurzaamheid verkopen we ook milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Verder was er vraag naar biologisch voedsel en glutenvrije producten.”

GROOT PROBLEEM Nu zijn dus streekproducten toegevoegd aan het assortiment. ,,De producten van imkerij ’t Kloosterhofje aan de Ekris 72 en hun gedachtegoed passen goed bij de Wereldwinkel. Het is belangrijk om het welzijn van bijen te ondersteunen, want als bijen verdwijnen, heeft de mensheid een groot probleem.”

De samenwerking met imker Desiree van NBBV imkerij ’t Kloosterhofje kwam min of meer toevallig tot stand. ,,Ik werd kort geleden door Diet gevraagd om te komen vanwege een zwerm wilde bijen in haar straat”, vertelt Holtkamp. ,,Die kon ik helaas niet scheppen, maar we raakten aan de praat en de mensen van de Wereldwinkel maakten daarna hun jaarlijkse uitstapje naar mijn bedrijf. Zo ontstond het idee om producten van ’t Kloosterhofje in de Wereldwinkel te gaan verkopen. Voor overige, verse producten iedereen elke zaterdagmiddag in onze biologische SKAL gecertificeerde streekwinkel terecht.”

VERZWAKKEN Imkerij ’t Kloosterhofje is sinds 2016 gevestigd op het gelijknamige landgoed. Dit NSW-landgoed (Natuurschoonwet) voldoet aan eisen om natuurschoon te ontwikkelen. De imkerij draagt bij aan de biologische diversiteit doordat ze zwarte bijen in stand houdt. Zij maakt de omgeving bijvriendelijk en onderhoudt het landgoed met dat doel. Ze plant in het bos en op de houtwallen drachtplanten aan, laat land ongemaaid en zaait rode klaver in. Als nevenactiviteit verkoopt zij bijenproducten, maar de gezondheid van de bijen staat op de eerste plaats. ,,Pas als het goed gaat met de bijen pak je honing, anders verzwakken ze.”

Desiree is opgegroeid in Woudenberg, maar is 21 jaar weggeweest. ,,Ik ben blij om nu terug te zijn”, vertelt ze. ,,Ik wilde altijd al boerin worden. In Oostenrijk kwam ik in aanraking met bijen houden. Toen ik 50 werd besloot ik een cursus bijenhouden te volgen bij Henk Kok van de Immenhof in Veenendaal. Daar haalde ik mijn diploma.” Inmiddels heeft ze veertien bijenvolken. ,,Onze imkerij ligt in een mooie omgeving en aan een klompenpad. We zijn geen horeca, maar bieden wandelaars wel enige service met ons terras en een toilet. Ook geven we workshops en hebben we contacten met basisscholen”, somt ze enthousiast op. ,,Er is zoveel te vertellen over bijen en het landgoed, en”, besluit ze met een oproep: ,,vrijwilligers zijn altijd welkom.”

Diet Karel en Desiree Hannie van de Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *